Vilka vaccinationer behöver jag?

 

På 1177.se kan du se vilka vaccinationer som kan vara aktuella inför din resa. Klicka på bilden nedan för att komma vidare.

Vaccinationsråd

Gardasil

Livmoderhalscancer

Den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer är HPV (Humant papillomvirus). Samma virus  kan även orsaka andra typer av underlivscancer samt kondylom. Det finns vaccin mot HPV. På vår mottagning ger vi Gardasil som är godkänt för kvinnor i åldern 9-45 år samt pojkar i ålder 9-26 år.

Vaccination
Upp till och med 13 års ålder ges 2 doser med 6 månaders intervall. Fr.o.m. 14 års ålder ges Gardasil som en serie om tre sprutor. Det skall gå 2 månader mellan första och andra sprutan och 4 månader mellan andra och tredje sprutan. Sprutan ges i överarmsmuskulaturen.

Vaccination mot HPV ingår numera i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Flickor i 11-12 årsåldern ska få vaccinationen i skolan. Dessutom erbjuder Västra Götalandsregionen flickor som är födda efter 1 januari 1993, att få gratis vaccination via sin vårdcentral. Mer info finns på 1177.se

Sen 2012 ingår Gardasil i högkostnadsskyddet och är subventionerat för kvinnor upp till och med 26 års ålder. Om man inte är berättigad till gratis vaccination enligt ovan och är max 26 år skriver vi vid första besöket ett recept på 3 doser Gardasil som får hämtas ut på apotek. Kostnaden för receptet är 200 kr. Därefter är man välkommen till mottagningen för att ges Gardasilvaccinet som hämtats ut på apoteket. Kostnaden per injektion är 150 kr. Totalpriset blir recept 200 kr + 3 injektioner á 150 kr/st + det pris som betalas på apoteket. Läs mer om högkostnadsskyddet här.

Är man 27 år eller äldre får man själv bekosta sin vaccination och är då välkommen till vår mottagning för hjälp med vaccinering.