Vilka vaccinationer behöver jag?

 

På 1177.se kan du se vilka vaccinationer som kan vara aktuella inför din resa. Klicka på bilden nedan för att komma vidare.

Vaccinationsråd

Gardasil

Livmoderhalscancer

Den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer är HPV (Humant papillomvirus). Samma virus  kan även orsaka andra typer av underlivscancer samt kondylom.

Vaccination
Upp till och med 13 års ålder ges 2 doser med 6 månaders intervall. Fr.o.m. 14 års ålder ges Gardasil som en serie om tre sprutor. Det skall gå 2 månader mellan första och andra sprutan och 4 månader mellan andra och tredje sprutan. Sprutan ges i överarmsmuskulaturen.

Vaccination mot HPV ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och erbjuds till flickor i årskurs 5 eller 6. Flickor upp till 18 år har rätt till kostnadsfri vaccination inom skolhälsovården.

Kvinnor 18 till och med 26 års ålder kan få recept på HPV-vaccin inom högkostnadsskyddet. Äldre kvinnor, pojkar och män får själva stå för hela kostnaden för vaccineringen.

Mer info finns på 1177.se

Om man inte är berättigad till gratis vaccination enligt ovan och är max 26 år skriver vi vid första besöket ett recept på 3 doser Gardasil som får hämtas ut på apotek. Kostnaden för receptet är 200 kr. Därefter är man välkommen till mottagningen för att ges Gardasilvaccinet som hämtats ut på apoteket. Kostnaden per injektion är 150 kr. Totalpriset blir recept 200 kr + 3 injektioner á 150 kr/st + det pris som betalas på apoteket.