Rabies

Rabies är en mycket allvarlig sjukdom med i stort sett hundraprocentig dödlighet. Det är en virussjukdom som smittar via bett, slickning eller rivning från ett rabiessmittat djur. Det vanligaste djuret som orsakar rabies hos människa är hund, näst vanligast är katt. Rabies förekommer i de flesta länder utanför Sverige. Störst är risken att smittas i Afrika och Asien. Rabiesviruset tränger in i nervvävnaden och når därefter hjärnan varvid man får en hjärninflammation. Då det kan ta lång tid innan viruset når nervvävnaden efter ett bett kan det vara bra att försöka inaktivera viruset genom att tvätta såret rikligt med tvål och vatten i 15 minuter och därefter med sprit. Man bör undvika kontakt med främmande djur. Observera att en rabiessmittad hund inte behöver vara aggressiv utan kan uppträda keligt!

Det finns bra vaccin mot rabies som kan rekommenderas till resenärer som kommer att ha kontakt med djur eller vistas på isolerad landsbygd. Barn under 15 års ålder står för 40% av rabiesfallen.

Innan resan behövs 2-3 vaccindoser. Vaccinationen bör helst avslutas ca 2 veckor innan resan.

OBS! Trots vaccination inför resa (s.k. preexpositionsprofylax) måste man vid eventuell smitta även få s.k. postexpositionsprofylax med ytterligare vaccinationer. Man måste alltså vid djurbett uppsöka sjukvård så snart som möjligt! Om man innan smittotillfället inte blivit rabiesvaccinerad måste man, förutom ytterligare vaccindoser även behandlas med immunglobulin som kan vara svårt att få tag på.